Головна / Прес-служба / Преса про нас / Статті / Газета "Життя Лебединщини"

Регіони розташування

Переглянути всі

Газета "Життя Лебединщини"

16.01.2014

Кожне містечко чи село має власну історію, традиції, звичаї. Традиційно, на велике православне свято Покрови, святкують день села жителі Межирич. Село Межирич – не лише одне з найбільших і наймальовничіших населених пунктів Лебединського району, воно має складну, багатовікову історію. Засноване в середині XVII ст. українськими козаками, для яких Покрова була  найбільш шанованим святом. На початку жовтня, напередодні Покрови, завершувались всі найважливіші сільськогосподарські роботи, закінчувалась сівба озимих культур. Селяни отримували проміжок більш-менш вільного часу для проведення святкувань. Це період завершення сватань і підготувань до весілля.

І сьогодні Покрови залишається одним з найулюбленіших свят для місцевої громади, тому й відзначають його завжди на найвищому рівні. Цьогоріч зусиллями голови сільської ради - Литвиненка Віктора Григоровича, сільських депутатів та місцевих жителів  святкування пройшло як ніколи успішно. Проте, подібний захід не був би таким вдали без моральної і матеріальної підтримки підприємств та організацій, котрі діють в населеному пункті. Відвідав сільське свято голова районної державної адміністрації Калита Василь Григорович, який виголосив межиричанам приємну промову і вручив цінні подарунки.

Також, в цей урочистий день селян привітала керуюча Дирекцією «Охтирка» Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Молоко-Країна» Оніщенко Олена. Олена Миколаївна відмітила, що з допомогою кооперативу селяни змогли отримати додаткові переваги і висловила впевненість у перспективності майбутнього розвитку такої форми організації на селі.

Ми вирішили детальніше поцікавитись про діяльність всього кооперативу та ознайомитись з умовам співпраці, звернувшись за інформацією до пані Олени. Вона розповіла що кооператив співпрацює з «Охтирським сироробним комбінатом» уклавши з ним відповідний договір. Кількість членів об’єднання невпинно зростає, адже люди переконались що кооператив реально допомагає селянам. Нині лише в нашій Дирекції налічується майже дев’ятсот селян, котрі опікуються тисячею корів в п’ятнадцяти районах трьох областей.

– Кооперативний рух, – зауважує пані Олена, – тільки набирає обертів,  але ми впевнено торуємо власний шлях. Неабияку роль в становленні кооперативу відіграє психологія людини, яка всі надії покладає тільки на свої руки, підсобне господарство, адже з роботою нині сутужно. Наше об’єднання позитивно зарекомендувало себе серед селян. Турбуючись про членів кооперативу, ми намагаємось полегшити умови їхньої праці, забезпечити необхідними знаннями, технологіями, кормовою базою. Усвідомлюючи складну соціально-економічну ситуацію в сільській місцевості, значний рівень безробіття, ми вчасно та в повному обсязі виконуємо задекларовані обов’язки для підвищення рівня добробуту членів об’єднання. Так, протягом цього року ми надали 32 позики на суму 204 тис. грн. За ці кошти члени об’єднання на пільгових умовах змогли придбати 15 доїльних апаратів по 2950 грн, 10 корів та іншу малу сільськогосподарську техніку.

-  Як поставились селяни до нової організації праці, та що потрібно для вступу до об’єднання?

-  Селяни завжди ставляться з недовірою до нововведень і цьому є багато пояснень. Ми теж не оминули багатьох питань пов’язаних з побоюванням власників укладати договори оренди великої рогатої худоби.  Після детального ознайомлення з умовами договору селяни зрозуміли, що власником корови залишається орендодавець, саме той селянин який має корову.  Люди нам повірили, адже все, що ми обіцяли людям, вчасно і справно виконуємо.

Для вступу  до кооперативу «Молоко-Країна», крім заяви та підписання договору, потрібно надати копію паспорта громадянина та ксерокопію паспорта тварини з ветеринарною карткою.

-  Чи контролює кооператив кількість виробленого  молока своїми членами?

-  Кооператив фізично не має можливості контролювати кількість виробленого молока, адже корова  - це жива істота і об’єми надою молока сильно змінюються. Члени об’єднання самі зацікавлені виробляти більшу кількість молока, адже від цього залежить рівень їх кооперативних виплат та добробут.

Проте, у разі, якщо протягом трьох місяців селянин не забезпечує достатні об’єми виробництва сировини, то кооператив може ініціювати виключення такого члена в односторонньому порядку. Адже, несправедливо, коли деякі члени об’єднання значно менше вироблятимуть молока, ніж інші, а користуватимуться однаковими перевагами.

Кооператив приділяє увагу й якості молока: збільшується кількість приймальних пунктів, обладнаних холодильним устаткуванням, надаються безвідсоткові позики на придбання доїльних апаратів та високопродуктивних корів. Компенсуються витрати на  штучне осіменіння, диспансеризацію і щеплення.

– На який термін укладається договір оренди ВРХ?

– Договір на оренду ВРХ укладається терміном на один рік з правом пролонгації. Тобто якщо людина не звернулася із заявою про вихід з кооперативу, дія договору продовжується автоматично.

– Наша головна мету ­– збільшити продуктивність тварин, що буде вигідно і для нас, і для господаря; підвищити якість молока; вберегти поголів’я від хвороб. Ми допомагаємо освоювати нові технології у сфері молочарства. Ми переконані, майбутнє – за кооперативами. І влада, і селяни зацікавлені у їх створенні, бо якщо не буде альтернативних можливостей виробництва і збуту, це призведе до зубожіння сільського населення. Від ефективної роботи кооперативу будуть задоволені всі: переробні підприємства отримають високоякісну сировину, селяни  - гарантований дохід, а жителі міст - смачну вітчизняну продукцію, - зазначила Олена Миколаївна.

Приємні події не закінчились лише словами, адже членам кооперативу, котрі  мають найкращі показники в роботі подарували невеличкі, проте практичні подарунки. Брюшенко Катерина Миколаївна, Манько Володимир Олексійович та Науменко Тетяна Петрівна – отримали пластмасові 15-ти літрові відра для зберігання молока. Ще більше 10-ти селян на згадку від об’єднання були відзначені кружками та рушниками з веселою емблемою кооперативу.

Члени кооперативу з Межирич підтвердили надійність та ефективність роботи кооперативу «Молоко-Країна». Болюча проблема українського села – безробіття не оминула й Лебединський район, тому питання роботи чи не у кожного на вустах. Та в жителів такого чудового села як Межирич, воно вирішилося відразу.

-  «Будемо утримувати домашнє господарство, адже тут для цього є всі необхідні умови. Основними нашими годувальницями є корови, дохід від виробництва молока яких - є основою сімейного бюджету у більшості жителів села.  Як тільки створили кооператив «Молоко-Країна», більшість одразу ж до нього вступила, бо це для нас вигідно. Адже, щорічно ми отримуємо по 200 грн. виплат за утримання корови. Також кооператив взяв на себе зобов’язання оплачувати ветеринарні послуги, осіменіння і при потребі надає допомогу у забезпеченні кормами – що й виконує вчасно і в повному обсязі. Тож переваги членства в кооперативі, ніж бути одноосібником, очевидні”, - впевнено підсумували селяни.

Приємно, що сільська кооперація набирає обертів і в Лебединському районі. Подібна робота, це перший реальний крок за двадцять років незалежності спрямований на вирішення соціально-економічного становища третини жителів країни. Кооператив стає реальною альтернативою зруйнованим колгоспам. Доцільність створення  кооперативів не викликає сумнівів ні в селян ні в аграрних експертів, які з огляду на досвід європейських країн спостерігають успіхи сільського виробництва. Шкода, що така звична для українців форма організації не була започаткована в дев’яності роки минулого століття. Проте, як говорить українське прислів’я – «краще пізніше, ніж ніколи».