Головна / Прес-служба / Преса про нас / Статті / Газета «Сільські Горизонти»

Регіони розташування

Переглянути всі

Газета «Сільські Горизонти»

16.03.2013

Мешканці села Шевченкове зателефонували на «гарячу лінію» нашого часопису із запитаннями, що їх вкрай цікавлять. Мовляв, заохочують на селі вступити в молочний кооператив, що організовують за сприяння конотопського молокозаводу.  Та чи безпечно укладати угоду з молочним кооперативом - питань щодо вступу виникає безліч!

  Зокрема, запитують мешканці, чи передбачається від члена кооперативу сплата будь-яких державних податків, якщо так, то яких і в якому розмірі? Якщо сільський мешканець вступить у молочний кооператив, то кому після укладення такої угоди належатиме худоба - чи не перейдуть бурьонки-годувальниці від селян у власність кооперативу? Теж саме щодо приплоду – чи перейдуть у власність кооперативу телята від корови? Чи не позбавляється член кооперативу права на державну дотацію на молодняк? Крім того, як нам повідомили, на території району стосовно збору молока пропонують свої послуги й інші юридичні установи, (тобто мешканці мають можливість на конкурентній основі обирати, з яким кооперативом співпрацювати) – чи однотипні угоди цих кооперативів? Розглянувши звернення громадян до «СГ», редакція дійшла висновку, що жителі району недостатньо розуміються навіть на основних питаннях стосовно укладення угоди щодо членства в молочному кооперативі. Тож звернулись із журналістським запитом до Дирекції «Конотоп» СВК (сільський виробничий кооператив) «Молоко-Країна», в котрої укладено договір з Філією Конотопського молокозаводу на постачання молока.

  Як уточнив в ході зустрічі з журналістом «СГ» представник СВК «Молоко-Країна» Роман Польовий, кооператив створено у грудні 2010 року і діє в 15 регіонах України. Для зручності роботи його місцеве представництво - Дирекція «Конотоп» орендує приміщення і діє на базі  молокозаводу. За словами представників об’єднання, на території Конотопського району до складу кооперативу увійшли мешканці у селах Мельня, Козацьке та інші. Сьогодні в Дирекції Конотоп СВК  нараховується близько 1 тисячі членів кооперативу з Конотопського, Буринського, Кролевецького районів, а також в Чернігівській області; на утриманні близько - 1500 корів. За участі Романа Польового ми завітали до жительки села Козацьке Віри Молокової, яка є членом кооперативу з 30 вересня 2011р. і поцікавились, за яких умов вона співпрацює із зазначеним об’єднанням. Як розповіла Віра Іллівна, у власному господарстві вона утримує двох корів.

 

   На фото: Віра Молокова (зліва) з бурьонкою та приймальниця молока Валентина Кліндух.

Для укладення угоди надала заяву про вступ до кооперативу, а також необхідний пакет документів, що включає особистий паспорт, а також реєстраційні документи на худобу (паспорт ВРХ, робочий номер тварини, дані про стан здоров’я худоби тощо), фахівцями кооперативу було оглянуто стійлове приміщення та в угоді зафіксовано умови утримання, що забезпечують належний ветеринарно-санітарний стан та убезпечують тварин від пошкодження. Після укладення угоди оригінали документів жінці було повернуто. Тобто, як цікавляться мешканці району, такі документи не можуть стати запорукою на худобу. Крім того, як з’ясувалося, члени кооперативу не передають ВРХ в будь-яке інше місце – а доглядають за бурьонками особисто у власному господарстві. Тобто худоба залишається під постійним доглядом її власників.

- У с.Козацьке приїздять різні заготівельники молока, але мені вигідніше співпрацювати з кооперативом, - розповідає Віра Молокова і показує розрахункові документи, - я надоюю молоко зі своїх корівок у бідони і виношу до кооперативного молоковозу, який приїздить під двір. Середній надій з двох корів складає близько 30 літрів за добу. Протягом 2012 р. виробила8400 кгмолока, за що отримала понад 16000 грн виплат. Раніше в об’єднанні передбачалась 5% кооперативних доплат, за це донарахували ще 540 грн. (слід зазначити, що 5% доплата в угоді не була передбачена, а виплачувалась в якості заохочення при фінансових можливостях підприємства і з листопада минулого року не здійснюється, - авт.) За кошти кооперативу в розмірі 300 грн здійснили осіменіння 2-х корів, 400 отримала за оренду майна. На території с. Козацьке до складу кооперативу увійшло 80 чоловік. Але я здала найбільше від усіх молока за підсумками першого кварталу, за це була премійована в розмірі 300 грн. Таким чином завдяки співпраці з кооперативом загалом за 2012р. отримала 18518 грн, - передивляючись розрахунки, констатує Віра Молокова і додає, - хоча кооператив і пропонує корми за цінами на 10-20% дешевші, ніж на ринку, я отримую корми в якості орендної плати за земельні паї від місцевого господарства ТОВ АФ «Козацька».

 Жителька с.Козацьке Валентина Кліндух окрім того, що також є членом кооперативу, здійснює прийом молока від членів кооперативу по селу. Вибірково у відповідний посуд відбирає «проби», здійснює перевірку на якість – для цього, як стверджує, в приймальному пункті на території с. Козацьке є необхідне обладнання, за допомогою якого визначає вміст жиру, щільність, чистоту, кислотність.

 За словами керуючої Дирекції «Конотоп» Ірини Горбенко, члени кооперативу (власники худоби) не сплачують жодних податків та зборів – кооператив є юридичною особою і сплачує всі необхідні податки і збори відповідно до чинного законодавства. При вступі в кооператив з власником майна укладається угода на оренду ВРХ, під час дії котрої орендар (кооператив) не має права продажу, передавати в заставу, або використовувати не за призначенням, тобто про зміну власності мова йти не може. З приводу молодняку в угоді чітко вказано, що приплід, який з’явиться у корови в період оренди, залишається власністю орендодавця (господаря). Згідно з Постановою Кабміну (редакція від 23 квітня 2012 р. (№342) дотація на молодняк виплачується фізичним особам за утримання молодняку ВРХ, який народився в їх господарстві. У зв’язку з тим, що худоба утримується в господарствах власників худоби, то вони мають повне право на отримання дотації на молодняк, передбачені чинним законодавством.

Крім того орендар (кооператив) зобов’язується здійснювати заходи з підвищення продуктивності орендованої ВРХ, в тому числі нести в повному обсязі витрати, пов’язані з осіменінням ВРХ один раз на рік в сумі 150 грн на корову, ветеринарними послугами - щеплення один раз на рік на одну корову, дослідженнями на захворювання лейкоз, туберкульоз, бруцельоз, зокрема компенсує витрати на дослідження на приховані (субклінічні) форми маститу (сума не вказується у зв’язку з тим, що вартість послуг може змінюватись) . Загальна орендна плата на одну корову становить 200 грн, що сплачується після року перебування в кооперативі. Також кооператив надає безвідсоткові позики на придбання високопродуктивних корів та доїльних апаратів. Будь яка із сторін має право достроково припинити дію цієї угоди, зокрема власники худоби – вийти з кооперативу, попередивши про це письмово іншу сторону не менше, ніж за 14 календарних днів. Як зауважила юрист Дирекції «Конотоп» СВК «Молоко-Країна» угода з мешканцями загальнодержавного кооперативу «Молоко-Країна» є типовою на всій території України, однак вона не може бути однотипною з угодою інших аналогічних підприємств.