Регіони розташування

Переглянути всі

Газета «Сумщина»

16.03.2013

На Сумщині напрацьовано ефективний досвід співпраці сільськогосподарського виробничого кооперативу з власниками корів

Під час минулорічного візиту до області міністр агропромислового розвитку України Микола Присяжнюк наголошував на гострій необхідності створення на селі нових кооперативних формувань, завдяки яким сільські жителі одержали б неоціненну допомогу як виробники тваринницької і рослинницької продукції.

Особливо актуальними залишаються молочарські кооперативи. Відомо, що значну частину молока виробляє саме приватний сектор, але далеко не кожен господар має змогу поїхати до районного чи обласного центру і на тамтешніх ринках продати власноруч вироблену продукцію. А якщо у хліві не одна корівчина? В той же час молокопереробні заводи завжди зацікавлені у якісній сировині.

Область доволі результативно і ефективно торує «кооперативну дорогу», налагоджуючи співпрацю селян з тими чи тими формуваннями. Одним із підтверджень цього є діяльність сільськогосподарського виробничого кооперативу «Молоко-Країна».  За останні майже 2 роки вдалося створити мобільну і ефективну структуру, що справляє помітний вплив на сьогоднішнє життя сільської громади, зокрема, селян, які мають корів у власних підсобних господарствах.

Довідка. СВК «Молоко-Країна» створений у грудні 2010 року. Зараз до його складу входять більш як 18 тисяч селян, які утримують майже 25 тисяч корів у 15-ти регіонах України. При створенні формування використано досвід роботи провідних країн Європи, зокрема, Данії, Фінляндії, Норвегії.

На території нашої області діє представництво «Суми», що об’єднує 4 дирекції – «Ромни», «Конотоп», «Охтирка» і «Глухів». Членами СВК «Молоко-Країна» є близько 7 тисяч мешканців сіл Сумщини, котрі утримують майже 10 тисяч корів.

Що ж являє собою кооператив? Які переваги гарантує членство в об’єднанні? Хто і на яких умовах поповнюють його лави?

На ці та інші запитання відповідають ті, хто вступили до кооперативної структури і на власному досвіді впевнилися в її перевагах.

Серед них:

Леонід КРУПОДЕР, село Северинівка Сумського району:

 «Я задоволений кооперативом…»

Разом з дружиною утримуємо підсобне господарство, в якому дві корівчини, котрих орендує СВК «Молоко-Країна». До цього об’єднання вступили у травні позаминулого року, вважайте, з самого початку роботи кооперативу в Сумському районі. Чи були побоювання? Спершу – так. І головне – чи не станеться, що оренда обернеться чимось іншим, чого саме остерігаються селяни? Але вже з часом упевнилися – «Молоко-Країна» - серйозний, надійний і вигідний партнер таких селян як ми. Відтак незабаром підписали відповідні угоди, що регулюють всі взаємовідносини.

Я задоволений кооперативом, бо він вигідний і зручний з кількох точок зору. Насамперед – маю гарантії того, що кожного дня не треба сушити голову, куди подіти надоєні літри молока. А це ж не мало - в зимові дні набирається 20-30, і в літні місяці до 40-45  літрів. За чітко встановленим графіком приїздить молоковоз, який і забирає продукцію.

Кооператив не тільки справно виплачує кооперативні виплати, цілком прийнятні для селян, а й усіляко допомагає кормами. По бажанню члена кооперативу, за пільговими цінами, можна придбати і зерновідходи, і комбікорми, і макуху. Мені, наприклад, привезли до двору центнер макухи, інші члени кооперативу – а таких у Северинівці понад 30 чоловік – купували по тонні і більше.

За оренду кожної корови кооператив нам виплачує на рік 200 гривень, тобто, я одержую 400 гривень. Також об’єднання самостійно компенсує витрати на ветеринарні послуги, штучне осіменіння та щеплення. Для селян це багато важить.

Бажаючим видають безвідсоткові позики на придбання корів, доїльних апаратів, техніки. Я скористався наданими коштами і придбав невеликого тракторця, який украй потрібен у господарстві.

Словом, у кооперативі селяни почуваються набагато спокійніше і затишніше, аніж сам-на-сам із проблемами. Тому кожен задоволений такою співпрацею.

Лідія КОСТЮК, село Гришине Роменського району:

 «Обіцяне – виконується»

Сьогодні чимало селян з певною пересторогою ставляться до будь-яких нововведень. Міркують приблизно так: то тільки спочатку обіцяють золоті гори, а потім… Але це зовсім не стосується кооперативу «Молоко-Країна», де по-справжньому зацікавлені в тому, щоб налагодити між селянами обопільно вигідну і корисну співпрацю. Тож 25 мешканців Гришиного написали заяви на вступ до кооперативу і сьогодні задоволені своїм рішенням.

Удвох з чоловіком, який, до речі, зараз безробітний, доглядаємо три корови. На придбання однієї брали в кооперативі 10 тисяч гривень безвідсоткової позики, який уже повністю повернули. Останній штрих надзвичайно вигідний і показовий. Зараз оформляємо позику на ще одну корівчину. Таким чином їх буде 4 – а це значно збільшить обсяги виробництва молока.

Також за рахунок безвідсоткового кредиту нам привезли додому новеньку доїльний апарат  за 2850 гривень, а його ринкова ціна становить до 5 тисяч. До речі, такі пристрої одержали ще 5 місцевих селян – членів кооперативу «Молоко-Країна». Всі ми задоволені «машинерією», адже відчули значне полегшення і отримали додатковий час для відпочинку. Сповна і вчасно одержуємо обумовлені договором виплати.  

Кооператив допоміг придбати макуху, зараз хочу купити зерна. Словом, усе налагоджено чітко і без збоїв.

 

Як зазначалося, на території області функціонує представництво «Суми», яке й об’єднало членів кооперативу. Редакція звернулася до його директора Ольги ДОМРІНОВОЇ з проханням розповісти про перші результати співпраці, плани на майбутнє.

               «Комплекс послуг розширюємо, співпрацю поглиблюємо» 

За порівняно короткий проміжок часу, відколи працюємо в області, «Молоко-Країна» зарекомендувала себе діловим і надійним партнером тисяч селян, що мешкають у різних куточках Сумщини. Протягом минулого року надали їм більше 200 безвідсоткових позик на загальну суму майже 1 млн. гривень, зокрема, на придбання великої рогатої худоби, доїльних апаратів, окремих видів техніки тощо. За цей же час  доставили 450 тонн різних видів кормів, або на 800 тисяч гривень. Члени кооперативу охоче купляли за пільговими цінами пшеницю, висівки, відходи зерновиробництва, кукурудзу, макуху, сухий жом. Кооператив повністю розрахувався за оренду поголів’я, осіменіння, щеплення тощо.

Формула нашої співпраці проста, прозора і чітка. Члени кооперативу виробляють молоко, а кооператив реалізує його за найбільш вигідними цінами – не нижчими, ніж у цілому по регіону та інших заготівельників. Звісно, вона може змінюватися – в залежності від ринкових коливань, на що впливають сезонні фактори, державне регулювання цін, вартість енергоносіїв, логістичні витрати. Однак за будь-якої ситуації члени кооперативу порівняно з іншими селянами, які самостійно реалізовують молоко, завжди у виграші завдяки  встановленим компенсаціям та низці переваг.

Ми тісно співпрацюємо з багатьма молокопереробними підприємствами, що розташовані на території області. Серед них: Сумський, Роменський, Охтирський, Конотопський молокозаводи, колективи яких зацікавлені у стабільній роботі завдяки, насамперед, безперебійному постачанню якісної сировини.

Постійно приходимо на допомогу місцевим сільським громадам, котрі  співпрацюють з кооперативом – зокрема у питаннях ремонту чи матеріально-технічного оснащення  шкіл, клубів, дитячих садків, медичних закладів тощо.

 «Аби була користь громаді»

Коментує голова Сумської райдержадміністрації Ірина КОРНІЄНКО

На своєму робочому столі постійно тримаю книгу, в якій ідеться про особливості кооперативного руху в світі. Останній давно став невід’ємною складовою життя провідних країн Європи. Ми ж поки що не можемо цим похвалитися і ще шукаємо свій шлях. На цій дорозі, як на мене, обнадійливим променем стає  «Молоко-Країна», що пробує заповнити поки що майже порожню нішу. Звісно, час покаже, наскільки ефективна ця структура. Однак заслуговує на увагу вже сам факт спроби вирішити проблему заготівель продукції, зокрема, молока.

За останні майже два роки кооператив устиг завоювати авторитет серед селян, про що свідчить їхня активна участь у новоствореному формуванні. Членам кооперативу не треба думати, де, як і кому реалізувати молоко – про це дбає «Молоко-Країна», створивши низку приймальних пунктів по багатьох селах не тільки Сумського району. Суттєвою є фінансова підтримка власників корів, надання безвідсоткових позик на придбання худоби, доїльних апаратів тощо.

Звісно, було б краще, якби селяни мали змогу вибирати той чи той кооператив. Однак сьогодні про такий вибір говорити не доводиться. Тож підтримки і схвалення заслуговує будь-яка діяльність, спрямована на вирішення гострих питань життя селян. Саме до таких належить робота кооперативу «Молоко-Країна».

 На знімках: Леонід Круподер, Лідія Костюк, Ольга Домрінова.